Monday, February 6, 2012

Red Valvet Cake

salam semua..

entry kali ni saya nak share pula tentang Red Valvet Cake..yummmyyyyyyyy..super delicous kek ni..kalau dari dulu tahu yang senang je nak buat kek ni...dah lama i buat..

tak tahu lah kenapa tiba-tiba rasa nak buat kek ni..mungkin dah lama tak buat kek..asyik dengan PB je..hehe..so..just untuk release tension..mari buat kek pula..hehee..

yang paling best bila nak buat decoration kek..so..i take this is my inspired cake decoration..malangnyaaaaaaa..tak jadi macam ni lah...hahahaa..disebabkan bahan hiasan terlupa nak beli..i ambil je mana yang ada..tapi rasaaa kek ni..perghhhhh..superb delicous!!hehe..

cantiknnya decoration kek ni...(sumber cik min.com)...i buat simple je..yang pentingg..sedappp..



ni kek yang i buat..untuk yang amatur macam i ni.ok lah kot..hahahaaha..layannnn je..love ni saje i letak..kononnya tanda kasih sayang untuk en husband..naseb baik dia senyum je tengok kek ni..


if tak nak decorate pun tak pe..bila dipotong..jadilah macam ni...ikut suka lah nak buat berapa layer pun..lagi banyak layer..lagi best..letak lah forsting bnyk ckit..baru best!!


kek ni moist skit..nak sedap...bagi kek sejuk dulu...letak dalam peti ais..bila dah keras skit..baru keluarkan..memang sedap..if korang teringin nak buat,meh nak share skit resepinyaa..senang je..dalam sejam macam tu dah boleh siap..tapii tang nak tunggu makan tu lambat skit..ye lah kan..nak kna bagi sejuk dulu..baru leh makan..baru lah oumpppp...nyum2..i tido tak lena dok teringat kek ni..pagi-pagi esok, bangun tido terus nak makan..tu yang sanggup buat tengah malam lepas balik dari bukit merah..hehe..kalau tunggu pagi esok..lambat pulak kan nak makan..tak bestttt..hahaaha..okey..ni cara-cara nak buat kek baldu merah..

Bahan-bahan untuk buat sebiji kek.


Bahan A: kek
2 1/2 cawan tepung kek
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu besar serbuk koko (van houten)
2 oz pewarna *kalau tak tahu oz, agak-agak saja.
1/2 cawan butter
1 1/2 cup gula
2 biji telur (suhu bilik)
2 sudu kecil esen vanila
1 cup buttermilk (suhu bilik) *boleh juga buat sendiri. kalau nak, emel saya atau tinggalkan emel kamu di ruangan komen.
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu kecil sodium bikarbonat/ baking soda



Bahan B: Cream cheese frosting
2 buku cream cheese (dilembutkan)
1/2 cawan butter (dilembutkan)
2 sudu kecil esen vanila
2 cawan gula icing (diayak) *kalau tak suka manis boleh kurangkan, saya mesti kurangkan



Cara buat kek
1. Sapukan butter pada 2 loyang bulat atau 3 loyang bulat yang sama saiz
2. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius
3. Ayak tepung kek + serbuk penaik.
4. Dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga pes tidak berketul.
5. Dalam satu bekas besar, pukul butter + gula sehingga kembang. 
6. Masukan telur satu persatu dalam bekas besar.
7. Masukan esen vanila + pes koko merah dan gaul dalam bekas besar.
8. Perlahankan mixer. Masukan 1/3 daripada tepung dan pukul rata. 
9. Kemudian masukan 1/2 daripada buttermilk dan pukul rata.
10. Ulang langkah 8 dan 9.
11. Campurkan cuka + baking soda dalam bekas kecil. Nanti akan berbuih.
12. Cepat-cepat campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukan dalam loyang dan bakar.
13. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit.



* Kek ini moist, jadi kena cek awal. Bila cucuk dengan lidi dah bersih, keluarkan dari oven.
* Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang.
* Pastikan kek sudah betul-betul sejuk baru letak frosting



Cara buat cream cheese frosting
1. Pukul butter + cream cheese sampai halus
2. Perlahankan mixer dan tambah gula icing + esen vanila



Untuk letak frosting
1. Terbalikan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas.
2. Sapu frosting di bahagian rata kek. *Lagi tebal lagi sedap
3. Letak kek yang kedua atas kek tadi. Bahagian rata menghadap bawah.
4. Sapu frosting di seluruh kek.

selamat mencuba yek=)








No comments:

Post a Comment